Viralt
VISA FLER
22 oktober, 2015 | Mikael K Jansson
DELA PÅ FACEBOOK

Mystisk skräckvideo drar igång massiv jakt – vem har skapat den?


En mystisk video av en man som poserar i mask har gjort nätdetektiverna besatt av att avkoda dess hemliga budskap. Bit för bit har filmens kryptiska meddelanden avslöjats – och det var långt ifrån vad de först trodde.

Videon, som du kan se här ovan i sin helhet, fick stor uppmärksamhet när svenske teknikbloggaren Johny på Gadgetzz laddade upp den på nätet och vände sig till forumet Reddit för att förstå dess budskap.

Svensken berättar att han fått skivan skickat till sig i ett kuvert, poststämplat i Polen, och att han vill ha hjälp med att avkoda de märkliga meddelanden som syns i filmen.

Förutom att det hörs ett märkligt, digitalt oljud genom hela filmen verkar det som om mannen försöker säga något med sina olika poser. Den mest iögonfallande signalen är en lampa som tycks blinka en morsekod. Andra är svårtolkade kodsträngar.

Reddit-användarna kastade sig genast över utmaningen. Det han fick veta öppnade bara upp fler mysterier.

GÖMDA BILDER
En Reddit-användare insåg direkt att det ”digitala oljudet” i själva verket kan innehålla dold information. Och mycket riktigt, när han körde ljudet genom ett spektrogram, ett program som skapar en visuell bild av ljud, så kunde man se fotografier och textmeddelanden.

pPK1AGE

En annan Reddit-användare lyckades bättre och fann, med hjälp av programmet Sound Visualizer, flera gömda bilder av bland annat kvinnor som blir torterade. Där stod också klart och tydligt ”YOU ARE ALREADY DEAD”. Bilderna visade sig komma från den tyska filmen ”Slasher” samt från en filmposter till filmen ”The Bunny Game”. Också oljudet som hörs i dvd-menyn innehöll en hemlig bild, den här gången en döskalle.

Nu startade en intensiv jakt där olika personer bidrog med bitar till pusslet.

PLATSEN

Användaren Exen tog till nätkartor och bildsök för att försöka hitta platsen där filmen spelades in och kom ganska snabbt fram till att det måste vara ett övergivet sanatorium i polska Zofiówka, Otwock. Klotter på väggarna stämmer överens mellan bilderna.

DOLDA MEDDELANDEN

I videon syns flera kodade textmeddelanden, bland annat:

”33 38 2e 38 39 37 37 30 39 2c 2d 37 37 2e 30 33 36 35 34 33″.

Det visade sig vara koordinaterna till Vita huset i Washington. Men referenserna till USA:s ledare slutar inte där. En annan mystisk kod blev ”RED LIPSLIKE TENTH” – ett anagram för ”KILL THE PRESIDENT”.

PESTEN
Många har påpekat att personen i videon bär en mask som användes av läkare i Europa under tiden som kontinenten härjades av digerdöden. Det kan knyta an till en annan Reddit-användares översättning av en kodsträng med referenser till 1300-talet.

“A new order is on the rise. You will join, or you will fall. The virus has spread too far; it must be stopped. We will dike it at it’s root. 13 ani 50, will burn.”

FLERA MOTTAGARE
Samtidigt hade någon googlat på ”11B-X-1371”, en kodsträng utvunnen från videon, och på så vis hittat fler kopior som laddats upp på Youtube. En av uppladdarna, som kallar sig Aetbx, säger att han fått dvd:n av en flicka som i sin tur hittat den på en parkbänk. Den allra första versionen ska dock ha postats i ett 4Chan-forum, också här ska filmen ha hittats på en parkbänk.

KUVERTET

Svensken verkar vara den enda som fått sin skiva med brev vilket gjorde att fokus nu föll på kuvertet. Innehöll frimärkena ett hemligt budskap också? Någon hörde av sig till tillverkaren av DVD-skivan för att se om det gick att spåra dess ursprung men utan lycka.

VAD VILL DE?
Trots alla försök att tolka budskapet i filmen har ingen kommit närmare sanningen. En teori är att det kan vara ett direkt hot mot personerna som fått skivan, men det tas som mindre troligt. Andra säger att det är ett hot riktat mot USA:s president.

En tredje teori: Det är ett avancerat marknadsföringsknep för en film eller bok. I så fall är det bara att vänta oss se.

Än så länge väcker sökandet fler frågor än det ger svar. Och frågorna är oroväckande.


DELA PÅ FACEBOOK

Mer zappat i kategorin